Няма да ви казвам колко рано трябваше да станем, за да пристигнем към обяд във Видин. С няколко кафета под ръка тръгнахме към северозападнала България, за да видим дали е толкова западнала наистина. Не искахме да пътуваме хиляди време по магистралата, за това взехме подбалканския път. Пъхнахме се през планината от с. Горно Камарци. Да знаете, че там асфалта по едно време мистериозно изчезва. Иначе беше красиво!

След 5 часа баници, курабии, вафли, кроасани, пристигнахме във Видин умрели от глад. За наша изненада място по заведенията трудно се намери, но в крайна сметка хапнахме. Направихме малка разходка между хапванките. Този град беше претъпкан с хора.

Видин

Видяхме крепостта Баба Вида, която е супер впечатляваща. Смята се, че тя е единствената изцяло запазена крепост в България. Служела е както за замък на местния владетел през Средновекоевието, така и за затвор по време на Османското робство.Според легендата крепостта е кръстена на Вида, най-голямата сестра от наследниците, която е наредила строежа на това произведение на изкуството.  Гледката от нея към Дунав също не е за изпускане.

Видин

Искахме да посетим видинската синагога, но за съжаление от нея са останали само стените. Тук ни стана малко тъжно, защото едно наистина уникално място е потънало в трева и буквално се разпада. Тя е втората по големина след тази в София, но се смята, че е била хиляди по-красива. Разбрахме, че някъде от 1950-та година се използва не като какво да е, а като склад…което е довело и до сегашния плачевен вид на сградата.

Видин

Нещо. което не знаехме беше, че в този град се намира единствената в света джамия със сърце вместо полумесец. С две думи Осман Пазвантоглу се е влюбил в българка, искал е всички да са айляк едни с други и поради тази причина е наредил джамията да е със сърце. Изключително се впечатлих от този господин. За съжаление, днес гробът му се намира под терасата на една панелка.

Вечерта хапнахме хубавко на Корабчето. Препоръчвам го освен ако нямате морска болест, защото като мине кораб по реката и ресторанта започва да се люшка от вълните. Бързо отминава, просто се чувстваш леко пиян, а не си. Бяхме убити от път и заспахме в 23 часа и на отворен прозорец без да разберем. За щастие беше топло!

Видин е хубав! Разполага с много неработещи банкомати, хората не пресичат на пешеходните пътеки, а шофьорите не спират изобщо. Само туристите използват тротоарите. Всички са супер мили и ако си облечен в искрящи цветове те гледат странно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *