Село Свирачи се намира почти до границата с Гърция, малко след Ивайловград. Разположено е в най-източните Източни Родопи, там където те почти свършват. Ние нищо не знаехме за това село и бяхме много изненадани след като научихме историята му. 

То е населено от потомци на българите от Мала Азия, които са дошли по тези места след Балканската война. Свирачи е заварено пусто. Нямали са училище и читалище, запазена е била само църквата, която и до днес е там. Новите заселници са започнали буквално от нулата и са изградили едно красиво, китно селце. В момента според Гугъл там живеят 266 души, което много ме съмнява.

Признавам, че беше по-далеч отколко си мислехме. Дупките при село Свирачи, които съм споменала в заглавието са всъщност скални образувания до селото. Можете да стигнете с кола, ние лично се изгубихме. Открихме една жена, която ни обясни как да ги открием. Добре, че беше тя.

Както би казала Мишел от Съпротивата Слушайте внимателно, няма да повтарям!. След като стигнете до селото трябва да намерите гробищата. Ние доста се въртяхме. Падат се от другата страна на Свирачи. След тях продължавате напред по черен път. Няколко метра по-късно има разклонение, там оставихме колата и хванахме десния път. Той се изкачва върху платото, много малко се върви до там. Дупките са под платото, има супер незабележима пътека, която минава отдолу, гледайте внимателно.

дупките при село свирачи

Скалните образувания представляват буквално дупки с човешки ръст в скалата. Най-дълбоката е 10 метра. Не се знае кога и от кого са издълбани, но със сигурност има замесена човешка ръка. На близо има останки от антична крепостна стена, трудно се забелязват предвид тревата.

По всичко личи, че някога това е било светилище, където са се извършвали ритуали. Място, което е събирало тогавашните хора и е играело голяма роля в живота им. Енергията е различна там, дупките имат много истории, които искат да разкажат. За съжаление, никой не иска да ги чуе.

Виждат се различни разкопки, които са прекалено немарливи, за да са от археолози. Иманярите не са пощадили и това място. Дано това, което са намерили да им е донесло щастието, което толкова търсят. Една от големите дупки е зазидана с тухли, защото е превърната в бункер. Има малък отвор за оръжие. Още една гениална мисъл на съвременния човек.

дупките при село свирачи

Разбрахме, че с течение на годините никой не се е интересувал от същността на скалните образувания. Всеки ги е използвал за собствените си нужди и е търсил облаги. Ако се питате какво прави човекът в наши дни там, ще ви кажа. Той .. ходи по голяма нужда, ако трябва да сме учтиви. Беше пълно с човешки фекалии.

С малко мъка в сърцата си тръгнахме, защото това място е красиво, уникално и носи невероятна енергия, но не е оценено. Насладете се на гледката, която са съзерцавали предците ни, докато са посещавали святото за тях място. Потопете се в един друг свят, който ни става все по-чужд. Отидете и го вижте, нека не остане забравено.