То беше един дъжд, едно мрачно време, начумерено, само да си лежиш на дивана и да гледаш “Властелинът на пръстените”. Може и “Хари Потър”, а защо не и двете, разширените версии и да те няма цяла седмица.

В този мразовит летен ден ние не гледахме нито едното, нито другото, а решихме да отидем до Екопътека Смолянски езера. От Пловдив не е далеч, пък и Смолян е супер. Качихме се на Алфата и айде.

Добре, че си взехме по едно яке, защото в Смолян времето беше по-скоро за “Сам вкъщи”. Облякохме всичко, което бяхме взели и тръгнахме към екопътека Смолянски езера.

Екопътека Смолянски езера

Има ‘’паркинг”. Сложила съм кавички, защото не е паркинг, а просто място за спиране на автомобила. Намира се непосредствено до първото езеро – Тревистото. Преди езерата са били около 20, днес са 7 като 4 са по-скоро блата. Така, че по последни данни Смолянските езера са 3 – Тревистото, Мътното, Бистрото.

Екопътека Смолянски езера

В началото, както вече казах, ни посреща Тревистото. Името му идва, както може би предполагате, от тревистия слой отгоре му. След него има беседка, параклис, чешмичка и тоалетна. После се шмугвате в гората.

На няма и 100 метра по-надолу откриваме Бистрото езеро. Когато е слънчево, предполагам, изглеждат като райско място, защото пейзажа наоколо е наистина невероятен. При нас слънцето го нямаше, което от своя страна носеше спокойствие и мистичност. Бих дремнала там.

Екопътека Смолянски езера

След второто езеро се отправяме по една горска пътечка към третото. Всичко е с табели, няма да се объркате. На места е стръмно, но напълно преодолимо, дори може да не се изморите. По пътя ще видите и две странни дървета, преплели клони. Табелите ни подсказват, че в тях трябва да видим “Тронът на Евредика” и “Лирата на Орфей”. Да си призная, трябва си въображение.

Не след дълго попаднахме на зашеметяваща гледка. Малко преди Мътното езеро заради скорошните дъждове се беше събрала вода, като малко езерце. Толкова беше синя водата, че чак ни накара да се спрем рязко и да я гледаме без да мърдаме известно време. Какви неща прави природата, не е истина.

Мътното езеро за мен беше най-красиво. Гората наоколо го е прегърнала и картинката съвсем наподобява дом на феи и фантастични животни. Все едно сте попаднали в куфара на Нют Скамандър ( ако си го гледал ще знаеш ).

Екопътека Смолянски езера

Екопътека Смолянски езера е учудващо кратка и лесна. Много набързо я взехме и после остана само да седнем и да се любуваме на красотата наоколо. През уикенда може да опънете по едно одеяло и да си направите пикник. Само после си вземете боклука с вас. Мерси.