Ако сте близо до Варна не пропускайте тази забележителност. На около 50км посока обратна на морето ще стигнете до град Провадия. Скрит между планините той запазва в себе си стара история.

Крепост Овеч е взела името от старогърците. които са я наричали ‘’проват’’, което значи овца, та от там и ‘’овеч’’. Използвана е от траки, римляни, българи и османци. През всички тези векове е седяла на отвестните 20-метрови скали и е пазела народа. Смята се, че укрепеният град е построен 3-ти век от Римската империя.
Крепост Овеч
Векове по-късно турците завладяват мястото за около 3 века. Цели 3 века платото преживява много кръвопролития. След това малко по малко крепостта губи своята важност и долу се заформя днешния град Провадия.

Нас навигацията директно ни изпрати при източния вход. Паркирате и тръгвате по стълбите нагоре. В началото стълбището е ново изградено, към края вече вървим по автентичните издълбани в скалата стъпала. Има друг вход откъм града, който използва вита стълба, където вече крачките са точно 111..
Крепост Овеч - 15 века история
И в двата случая се изкачвате до равното плато и дъха ви спира. Гледката от там е невероятна! Могат да се видят останки от Метрополитска църква, много сгради и автентичната северна порта, която е била и главна за крепостта. Сега там е изграден 150-метров мост, по който мен малко ме беше страх да мина. Той не е страшен и няма да падне ама какво да ви разправям, в моята глава други мисли царуват.
Крепост Овеч
Мостът свързва двете плата ‘’ Калето “, където са главните разкопки и от където започва разходката, с ‘’Табиите’’. На второто може да се види огромен метален кръст и много панорамни гледки към целия град Провадия, та чак отвъд.

Тъй като крепостта си е бая на височко, както вече споменах, идва въпросът с храна и вода. Кой и как е мъкнел до горе вода ?? Отговорът откриваме върху самото плато. Там седи и до днес 80-метров кладенец, от който са добивали вода. Пак казвам, 80 метра !
Крепост Овеч
Легенда разказва, че той е бил и таен тунел за бягство. Местните пуснали белязана птица в него, след това я видели да прелита на километри от крепостта. И до днес се смята, че ако кажем желанията си в кладенеца, те ще се сбъднат. Моля не мятайте стотинки вътре да не стане като Аладжа манастир!

Съветвам ви да посетите и музея в Провадия. Там са съхранени много интересни и уникални предмети открити в крепостта. Вижте също и Солницата – място за добиване на сол още от средата на 4 хилядолетие преди новата ера. Не предполагахме колко много забележителности може да ни разкрие тази област. Отделете си повече време и се впуснете в тайните на Провадия.