Последно време много се говори за заседналия кораб до Камен бряг. Не, че няма повод за обсъждане и коментари по темата, но аз ще се върна малко назад, когато него го нямаше. По онова време Камен бряг също съществуваше.

На 2км от селото се намира Национален археологически резерват – Яйлата. Там наистина има какво да се види и научи. Името идва от турски и означава ‘’ високо пасище’’. Резерватът се простира на площ повече от 300 декара.

Мястото е събирателна на много ветрове и течения и там трудно можем да видим спокойно море. Бурните вълни се блъскат в отвесните 50-метрови скали и грохотът на водата те кара да потръпнеш.
Яйлата - преди да заседне кораба
В северната част на терасата се намира малка крепост. Тя е само с две обранителни стени, не защото само те са останали, а защото другите две страни се пазят от високи скали на север и морето на изток. Останки доказват, че е построена по времето на император Анастасий или иначе казано 5-6 век.

В резервата са открити близо 101 скални жилища. Някои от тях можете да разгледате с повишено внимание, други е невъзможно без екипировка. Дялани са изцяло от човешка ръка, което супер впечатляващо предвид прецизността им. Има отделни стаи и ‘’входната врата’’ гледа към морето. Излизате от вкъщи, една крачка и падате от скалата. Идеално за нежелани гости.
Яйлата - преди да заседне кораба
Ако до момента това не ви впечатлява, на мястото са открити и три некропола от 3-ти век. Гробниците в тях са над 120! За съжаление, през годините са били плячкосвани и всичко ценно е откраднато. Намерени са само гърнета, паници, мъниста и чаши, което също не е малко! Повечето от гробниците са били фамилни с открити по 15 скелета в тях.

Отделете си достатъчно време през деня, за да се полюбувате на това изключително място. Паркирате на обособения паркинг, плащате символичен вход и започвате. Има табели с описание на къде какво може да видите. Тъй като се разхождате сами, без водач, преминавате на ваша отговорност. Опасните участъци са обозначени с табели.
Яйлата - преди да заседне кораба
Освен цялата история събрана в резервата, той е дом на 50 вида птици. През него минава и Виа Понтика – един от главните пътища за миграция на прелетни птици. Ако хванете този период може да се насладите на преселението на близо 170 вида пернати. Срещат се също и 19 вида застрашени от изчезване растения.

Има още доста неща, които можете да видите там – винарна, останки от скален манастир и други. Няма да споделям подробно за всичко, за да има и доза изненада в посещението. Мястото наистина си заслужава и има много на какво да ни научи. Отивайте и се пазете да не паднете!
Яйлата - преди да заседне кораба